Videnskab.dk synker til et nyt lavpunkt

Videnskab.dk har startet et samarbejde med teologen i denne video og de vil gerne have seerne til at svare på et digitalt spørgeskema efter at have set den. Teologen hedder Anne Katrine Hemmer de Gudme og hun er professor på KU. Det hele indgår i et forsøg om formidling af videnskab eller sådan noget.

Der er mindst tre forskellige videoer, men jeg indsætter kun en af dem her på bloggen. I alle tre videoer fortæller teologen om bibelhistorien om Lot og hans døtre, og hun gør brug af forskellige hjælpemidler i de forskellige videoer. Hvis man deltager i forsøget, får man kun en af dem at se og skal derefter besvare spørgsmål om historien og om teologens troværdighed blandt andet.

Lot og hans døtre er den historie hvor Gud begår en krigsforbrydelse ved at destruere Sodoma og slå alle dens indbyggere ihjel. Teologen fortæller korrekt om at Lot uafvidende byder to af Guds engle ind i sit hjem, at byens mænd møder op om natten og kræver Lots gæster udleveret til voldtægt, at Lot nægter og i stedet tilbyder byens mænd at voldtage hans to døtre, og til sidst at englene hjælper Lot og hans døtre med at slippe væk inden det guddommelige folkedrab skal finde sted.

Derefter hævder teologen at historien om Lot og hans døtre har et budskab om gæstfrihed og fremmedfjendskhed, og endvidere at biblen har så mange historier med sex og vold fordi det er et effektivt virkemiddel til at fange opmærksomhed så den kan videregive en masse moraler.

Teologen undlader at fortælle hele historien og at fortælle den helt færdig. Lot og hans familie har fået ordrer af Gud om ikke at se tilbage mens flygter fra Sodoma. Det gør Lots kone alligevel og hun bliver som straf tryllet om til at saltstatue. Og faktisk slutter historien ikke der. Til sidst konstaterer Lots døtre at der ikke er nogen som helst mænd i nærheden de kan få børn med, og derfor beslutter de sig for at drikke deres far fuld og have sex med ham (voldtage ham? nej, det vil retten i Roskilde ikke være med til) for at blive gravide, så de kan føre hans slægt videre.

Slutningen underminerer selvfølgelig fuldstændigt teologens påstand om at historiens budskab er gæstfrihed. Det lugter langt væk af at hun bevidst misrepræsenterer, enten for at udbrede sit budskab eller for at få biblen til at fremstå som en god og positiv tekst.

Og Videnskab.dk giver hende altså en platform til at gøre det.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s